Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΧΟΥΑΝ ΜΙΡΟ


Μετά από προτροπή, έψαξα και διάβασα για τον Χουάν Μιρό. Ευχαριστώ Alterego που μου έμαθες ακόμα ένα καλλιτέχνη.

Δύο αντιφατικές δημιουργίες, ενός αντιφατικού καλλιτέχνη, μιας προσωπικότητας με πολλές ιδιαιτερότητες που άνοιξε το δρόμο σε πολλούς νέους καλλιτέχνες. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υπερεαλιστές του 20ου αιώνα.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν μπορώ να εκφράσω το αν μου αρέσει ή όχι. Είναι πολύ ακραίος καλλιτένης, αλλά αυτό μπορεί να είναι η γοητεία του. Όμορφα χρώματα, ωραία κατανομή του χώρου, γεμάτοι πίνακες αλλά.... βοηθήστε με να βρω αυτό το αλλά....

6 σχόλια:

Eύη Καφούρου Αλιπράντη είπε...

αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη η Ελλάδα να δεχτεί καινοτόμες ιδέες...
Αν ήταν, θα αγαπούσε τα παιδιά της και τις τέχνες και δεν θα θα αναγκαζόντουσαν να φεύγουν μεγάλα μυαλά στο εξωτερικό για να σπουδάσουν... δεν θα είναι ποτέ έτοιμη η Ελλάδα δυστυχώς...

Κέρβερος είπε...

Όπως όλοι λέμε, το τι είναι ωραίο είναι καθαρά υποκειμενικό. Για να καταλάβει κάποιος τον πρώτο πίνακα πρέπει να έχει ασχοληθεί με την εξωσωματική προβολή, αλλιώς...

Ο δεύτερος πάντως είναι πιο κοινός, έστω όσο κοινός μπορεί να θεωρηθεί ένας υπερεαλιστικός πίνακας.

alterego είπε...

Καλημερα μπουμπου. Ειλικρινα δεν ξερω ουτε εγω αν μου αρεσει αυτος ο ζωγραφος. Οταν σταματησα και ειδα πρωτη φορα πινακα του στο reina sofia της Μαδριτης θεωρησα τοσο γελοιο αυτο που εβλεπα που με δυσκολια συγκρατησα τα γελια μου. Βεβαια ειχα μετα την ευκ;αιρια να εκτιμησω την τεχνη του κοιτωντας και αλλα εργα του. Ακομη δεν μπορω ομως να πω αν μου αρεσει.
Ειπα να απευθυνθω για γνωμες στο μπλοκ σου. Ευχαριστω που το κανεις αυτο για μενα

fotini είπε...

δεν ξερω αν μου αρεσει η οχι.δεν ειναι της δικης μου αισθητικης περι ζωγραφικης.αλλα νομιζω πως ειμαι πολυ λιγη για να τον κρινω εγω.εχω ενα λευκωμα σπιτι με εγρα του.σε μερικα σου ερχεται να βαλεις τα γελια και σε μερικα λεω πως τα εκανε πως τα σκεφτηκε.ισως η παιδια που εχουμε περι τεχνης να μην μας αφηνει να δουμε αυτο που ο ιδιος θα ηθελε να μας πει.ισως εγω ανηκω σε αλλη σχολη,ισως η δικια μου αποψη περι ζωγραφικης να ειναι πολυ απλοικη. πραγματικα δεν ξερω.εχω δει και απο κοντα πινακες του και σε πληροφορω οτι ακομα και τωρα δεν ξερω πως να τους χαρακτηρισω.αλλα ειπαμε ειμαι πολυ λιγη για να ασκησω κριτικη σε κατι που το γνωριζω τοσο λιγο.παντως σ ευχαριστω που τον εψαξες και τον βρηκες.ασχετα αν μας αρεσει η οχι πρεπει να γνωριζουμε πολλες μορφες της τεχνης.

Κέρβερος είπε...

Δεν είναι θέμα παιδείας, ούτε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε κάτι εφόσον δημοσιοποιείται. Όλοι μας είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί και δεν ταιριάζουν σχόλια του στυλ "ποιός ή ποιά είμαι για να τον κρίνω;".
Ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη έχει να κάνει με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Και ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά γούστα.
Έτσι θα επιμείνω στην πάγια θέση μου, ότι είναι λάθος επειδή κάποιος είναι όνομα, ντε και καλά να είναι αποδεκτός. Και για να είμαι καυστικός και λίγο, αν το πρώτο έργο θεωρείτω υψηλής αξίας, είμαι βέβαιος ότι πρέπει να γίνει δημοπρασία έργων από παιδάκια του νηπιαγωγείου. Σίγουρα αξίζουν παραπάνω από το συγκεκριμένο.
Όσο για την φίλη Φωτεινή, επειδή είδα τα έργα που έχει αναρτήσει στο blog της, σε κλίμακα από 1 ως 20 θα της έβαζα 17, τη στιγμή που ειδικότερα ο πρώτος πίνακας του φίλου Juan εδώ δε θα έπαιρνε πάνω από μείον 5.
Και όχι Φωτεινή. Δεν είσαι λίγη. Αυτός είναι λίγος. Και κρίνε ελεύθερα. Δημοκρατία έχουμε.
Συγγνώμη για την μακρηγορία μου, αλλά συγχήστηκα!

ΑΝΝΑ είπε...

Καλησπέρα σε όλους σας. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε και να εκφέρουμε άποψη για τα πάντα. Αλλιώς δεν θα προοδεύσουμε ποτέ. Η τέχνη, όταν πρόκειται για έργα ζωγραφικής ή μουσική (Μ Ο Υ Σ Ι Κ Η και όχι βλακείες...) θα πρέπει να αγγίζει τον καθένα μας και να μας δημιουργεί συναισθήματα. Δεν είναι απαραίτητο να μας προβληματίζει.
Και εγώ προβληματίστηκα. Και τελικά δεν μπορώ να αποφασίσω αν όλοι αυτοί οι μεγάλοι που δεν μου αρέσουν απλά είναι μαζί με το καθεστώς και ευνοήθηκαν, ή όντως είμαι άσχετη και δεν μου αρέσουν.